Jesienią i zimą mama karmiąca może chcieć napić się herbaty z miodem i cytryną. Pojawia się więc pytanie, czy mama karmiąca może spożywać miód i czy jest on bezpieczny dla niemowlaka karmionego piersią?
Wątpliwości może budzić jedynie fakt, że miód nie jest wskazany dla dzieci poniżej 1 roku życia. Dotyczy to jednak spożywania miodu przez niemowlaka w "czystej" formie. Miód nie powinien znaleźć się w jadłospisie dziecka, które nie skończyło roczku z uwagi na występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum (jad kiełbasiany), z którymi niedojrzały układ pokarmowy niemowlaka nie jest w stanie sobie poradzić.
Nie oznacza to
jednak, że mama karmiąca powinna unikać miodu. Wręcz przeciwnie, mama karmiąca może jeść miód i jest on bezpieczny dla niemowlaka pod względem możliwości zatrucia jadem kiełbasianym, gdyż bakterie Clostridium botulinum nie przedostają się do mleka matki.
Innym, ważnym czynnikiem, który należy jednak wziąć pod uwagę, spożywając miód podczas karmienia jest to, że może być on silnie alergizujący. Co prawda, jeśli nikt w rodzinie nie miał wcześniej problemów z alergiami i maluch ogólnie dobrze reaguje na różne pokarmy, alergia na miód jest mało prawdopodobna, jednak, gdy już wystąpi, może nabrać niebezpiecznej formy. Dlatego, nie polecałabym spożywać miodu mamom karmiącym, które obserwowały wcześniej u siebie lub dziecka reakcje alergiczne na inne produkty.
Komentarze
Prześlij komentarz