Ciasto dyniowe to zdrowy i smaczny deser dla mamy karmiącej. Dynia zawiera wiele wartości odżywczych - jest bogata w potas, wapń, żelazo i wiele innych. Jednocześnie jest bezpieczna dla maluszka karmionego piersią. Co ważne, ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, więc nie będzie podrażniało brzuszka maluszka. Poniżej znajdziecie przepis na ten niezwykły jesienny deser.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
ok. 500g dyni startej na grubych oczkach, może być też pokrojona w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie ciasta dyniowego
Jajka, cukier, mąkę i olej mieszamy razem(miksujemy). Dosypujemy sodę i cynamon, miksujemy jeszcze chwilę.
Następnie dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami ciasta. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i
pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńFajny deserek:)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń