Jakie zupy może jeść mama karmiąca? Tak naprawdę, od pierwszych dni karmienia, młoda mama powinna polubić się z zupami, gdyż są one najprostszym sposobem na przemycenie do swojej diety wartościowych składników (warzywa i mięso) w przyjaznej dla malucha formie (gotowanej).
, tzn zawierającymi. kalafior, groszek zielony, groch, fasolę. Podczas karmienia nie wskazane są również grzyby, dlatego odradzałabym spożywanie zup grzybowych. Na początku lepiej nie jeść również kapuśniaku.
W pierwszych 3-4 tygodniach karmienia piersią odradzałabym stosowanie jako składnik również cebuli, pora. Nie stosujmy ostrych przypraw ani czosnku.
- Rosół z piersi z kurczaka z marchewką i pietruszką. Jako dodatek oczywiście można zjeść makaron (nie ma ku temu przeciwwskazań).
-Barszcz czerwony (mam na myśli prosty barszcz przyrządzony z gotowanych buraków, marchewki oraz ziemniaków, lekko zabielony śmietaną.) Nie polecałabym spożywania barszczu na wywarze z boczku lub kości w pierwszych tygodniach karmienia.
- Krupnik
- Zupa dyniowa
- Zupa jarzynowa (np. z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, kalarepy, brokułów)
- Zupa koperkowa
-Zupa pomidorowa
- Zupa ogórkowa
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
MIĘSO A KARMIENIE PIERSIĄ
OBIAD DLA KARMIĄCEJ - SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH
PROSTE WŁOSKIE DANIA DLA MAMY KARMIĄCEJ
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
MIĘSO A KARMIENIE PIERSIĄ
OBIAD DLA KARMIĄCEJ - SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH
PROSTE WŁOSKIE DANIA DLA MAMY KARMIĄCEJ
niestety, ten wpis jest powielaniem popularnych, szkodliwych mitów. karmienie piersią to nie odmawianie sobie wszystkiego. to, co wzdyma mamę, nie spowoduje gazów u dziecka. gazy wychodzą wiadomą drogą, a nie przenikają do krwi, a mleko tworzy się z krwi.
OdpowiedzUsuń