Kuchnia włoska stanowi duże pole do manewrów dla mamy karmiącej piersią. Wszechobecny makaron oraz risotto jest doskonałą bazą do łączenia z innymi składnikami. Choć wiele oryginalnych przepisów wymaga smażenia np. mięsa, można śmiało zastąpić je gotowanymi składnikami.
Poniżej znajdziecie kilka przykładowych makaronowych dań pochodzących z kuchni włoskiej, będących bezpiecznymi dla mamy karmiącej.
1. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - Na co zwrócić uwagę? W większości przepisów, jakie znajdziecie w internecie, kurczaka się smaży. Tymczasem, łatwo obejść ten problem (smażone odradzam w pierwszych tygodniach karmienia) i wystarczy kurczaka ugotować. Do szpinaku nie polecam dodawać czosnku, chyba, że już wcześniej próbowałyście i dziecku nie robiła różnicy lekka zmiana smaku mleka :) By, całość nabrała smaku, dodaj mleko i na samym końcu odrobinę sera (np. mozarella).
2. Makaron ze szpinakiem - przepis podobny, jak wyżej, tyle, że bez kurczaka. Wbrew pozorom, szpinak z makaronem, mlekiem i odrobiną sera, smakuje wyśmienicie.
3. Makaron z sosem pomidorowym - polecam to danie mamom, które są już w 2-3 miesiącu karmienia, z uwagi na to, że niektóre dzieci na samym początku źle reagują na pomidory. By trochę wzbogacić danie, do sosu pomidorowego można wkroić marchewkę i cukinię. Całość dusić, przyprawić delikatnie, można dodać odrobinę bazylii. Jeśli chcemy otrzymać danie zbliżone do spaghetti bolognese, można dodać gotowanie mięso mielone (najlepiej cielęcina).
4. Makaron z suszonymi pomidorami i szynką - podobnie, polecam w 2-3 miesiącu karmienia.
5. Makaron z cukinią - Cukinię pokroić, dusić ok 20 minut, pod koniec dodać 0,5 szklanki mleka. Delikatnie przyprawić
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
PIZZA A KARMIENIE PIERSIĄ
JAKIE WARZYWA MOŻNA JEŚĆ KARMIĄC
Super ten blog! Juz sie nie moge doczekac pozniejszych tygodni karmienia by moc sobie "normalnie" zjesc :))
OdpowiedzUsuńUważałabym, bo moje dziecko źle reaguje na... Szpinak. Jak widać każde jest inne ;)
OdpowiedzUsuń