Jakie warzywa może jeść mama karmiąca piersią? Gdy zaczynałam karmić piersią, nie mogłam nigdy znaleźć konkretnej informacji, co można jeść karmiąc piersią. Wszędzie w internecie znajdowały się listy tego, czego nie wolno jeść, nikt nie pisał jednak co wolno. I tak np. patrząc na warzywa, wszędzie było napisane, że tak naprawdę wolno jeść WSZYSTKIE warzywa ... oprócz tych, tych i tych. Poniżej więc znajdziecie informacje, które warzywa można jeść podczas karmienia.
Tak więc, kiedy podsumuje się to "oprócz", to wynika z tego, że:
- nie powinno się jeść warzyw wzdymających czyli w szczególności fasoli (fasoli jasiek, fasoli szparagowej), grochu, groszku zielonego, bobu, kukurydzy, surowej cebuli. Nie polecany jest również kalafior, niektórzy na początku odradzają też brokuły. Mama karmiąca powinna też unikać dość ostrej papryki.
Oprócz tego na samym początku karmienia nie zaleca się jeść pora, kapusty, sałaty zielonej. W późniejszym stadium karmienia należy próbować reakcję na różne warzywa.
Tak więc na dobrą sprawę na samym początku karmienia bezpiecznie można zjeść tylko: marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, buraki, cukinię i dynię.
:)
Ale nie dajmy się zwariować. Na początku rzeczywiście trzeba jeść praktycznie marchewkę na 1000 sposobów, jednak stopniowo należy rozszerzać dietę i obserwować dziecko. W drugim i trzecim tygodniu, swobodnie można zjeść buraki lub dynię.
Potem, należy metodą prób i błędów sprawdzać reakcję dziecka na dane warzywa, np. ogórki, pomidory, rzodkiewki.
Potem, należy metodą prób i błędów sprawdzać reakcję dziecka na dane warzywa, np. ogórki, pomidory, rzodkiewki.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
JAK ZRZUCIĆ WAGĘ KARMIĄC PIERSIĄ?
PRZYPRAWY A KARMIENIE
ŚNIADANIA DLA MAMY KARMIĄCEJ
Komentarze
Prześlij komentarz