Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, łatwy i szybki deser dla mamy karmiącej piersią - pudding bananowy. Deser ten jest niezwykle popularny i lubiany w południowych Stanach Zjednoczonych. Ze względu na składniki, jest bezpieczny dla mamy karmiącej już po kilku tygodniach karmienia.
Przed wypróbowaniem przepisu, mamie karmiącej polecam jednak wcześniejsze sprawdzenie reakcji dziecka na banana.Tydzień lub dwa tygodnie zjedz pół banana i jeśli dziecko nie ma kolki i nie jest bardziej rozdrażnione, oznacza to, że nie ma przeciwwskazań do spożywania bananów.SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki
Pół kostki masła
2 jajka
Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
4-5 bananów
biszkopty (najlepiej waniliowe)
PRZEPIS
Oddzielić żółtka od białka. Do żółtek dodać mleko, wymieszać. Roztopić masło na patelni. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wymieszać cukier z mąką i dodać do mleka z jajkiem. Bardzo dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę aromatu waniliowego. Podgrzać na wolnym ogniu, cały czas mieszając tak, żeby masa zgęsniała. Zdjąć z ognia, gdy zacznie się gotować.
Banany pokroić w krążki.
Na dnie foremki równomiernie rozłożyć biszkopty, tak by warstwa pokryła cały spód. Następnie dodaj warstwę pokrojonych bananów. Na górze równomiernie rozprowadzić wcześniej przygotowaną masę. Dodać kolejną warstwę biszkoptów, potem kolejną warstwę bananów. Polać masą.
Ubić białko na bezę. Rozprowadzić równomiernie na samej górze. Włożyć do piekarnika na około 5-6 minut. Ostudzić.
Gotowe. Smacznego!
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Przepis na ciasto dyniowe dla mamy karmiącej
Jakie owoce można jeść podczas karmienia?
Płyny podczas karmienia piersią
Komentarze
Prześlij komentarz