Wszystkim mamom karmiącym polecam kolejny smaczny, zdrowy i łatwy przepis na obiad, bezpieczny też dla dziecka karmionego piersią - łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym.
SKŁADNIKI:Filet z łososia
Jogurt naturalny
mały pęczek lub pół pęczka koperku
sól, pieprz
odrobina cytryny (jeśli dziecko toleruje)
PRZYGOTOWANIE:
Łososia można przyrządzić do wyboru: piekąc go w folii w piekarniku - około 20 minut w temperaturze 180 stopni (alternatywnie, można umieścić łososia w folii na patelni z niewielką ilością wody - efekt będzie podobny), lub gotując go na parze bądź w niewielkiej ilości wody.
Sos:
Koperek drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Doprawić delikatnie solą i (jeśli używasz) pieprzem. Do sosu można dodać również drobno posiekanego ogórka.
Rybę polać sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.
Tak przygotowanego łososia najlepiej podawać z ryżem, ewentualnie bagietką. Jako warzywo dobrze komponuje się np. szpinak.
Smacznego :)
CZYTAJ TEŻ:
PRZYKŁADOWE MENU NA JEDEN DZIEŃ
PRZYPRAWY PODCZAS KARMIENIA PIERSIĄ
CO ROBIĆ, BY MIEĆ WIĘCEJ POKARMU?
Chociaż same rybki są z pewnością zdrowe, to trzeba na nie uważać. Wyby morskie mogą zawierać duże ilości metali ciężkich, które moga okazać się bardzo szkodliwe. Dobrze jest poznać ich pochodzenie i nie jeść zbyt często.
OdpowiedzUsuń