środa, 16 października 2013

Obiad dla mamy karmiącej - łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym

 Wszystkim mamom karmiącym polecam kolejny smaczny, zdrowy i łatwy przepis na obiad, bezpieczny też dla dziecka karmionego piersią - łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym.

SKŁADNIKI:

Filet z łososia
Jogurt naturalny
mały pęczek lub pół pęczka koperku
sól, pieprz
odrobina cytryny (jeśli dziecko toleruje)


PRZYGOTOWANIE:
Łososia można przyrządzić do wyboru: piekąc go w folii w piekarniku - około 20 minut w temperaturze 180 stopni (alternatywnie, można umieścić łososia w folii na patelni z niewielką ilością wody - efekt będzie podobny), lub gotując go na parze bądź w niewielkiej ilości wody.

Sos:
Koperek drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Doprawić delikatnie solą i (jeśli używasz) pieprzem. Do sosu można dodać również drobno posiekanego ogórka. 


Rybę polać sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.

Tak przygotowanego łososia najlepiej podawać z ryżem, ewentualnie bagietką. Jako warzywo dobrze komponuje się np. szpinak.


Smacznego :)



CZYTAJ TEŻ:
PRZYKŁADOWE MENU NA JEDEN DZIEŃ
PRZYPRAWY PODCZAS KARMIENIA PIERSIĄ
CO ROBIĆ, BY MIEĆ WIĘCEJ POKARMU?

Reactions:

0 comments:

Prześlij komentarz