Poniżej przedstawiam dwa przepisy na bezpieczny obiad dla matki karmiącej.
Składniki: 4 szklanki wywaru z piersi z kurczaka lub wody, 1/2 kg dyni, puszka pomidorów bez skórki (polecam najpierw kilka dni wcześniej na próbę zjeść same pomidory i sprawdzić czy dziecko źle nie reaguje), 2 łyżki oliwy z oliwek, chudy jogurt, kilka łyżek groszku ptysiowego, sól
Dynię należy obrać, usunąć pestki z otoczką, resztę pokroić na kawałki. Pomidory zmieszaj wraz z dynią i wywarem, dodaj oliwę z oliwek i duś aż dynia się rozgotuje. Można podawać z jogurtem lub mlekiem i groszkiem ptysiowym.
Zrazy z wołowiny z kaszą gryczaną
Składniki: 4 plastry wołowiny na zrazy, 150g kaszy gryczanej, 2 łyżlki oliwy z oliwek, 2 marchewki, sól, pieprz
Mięso należy rozbić tłuczkiem, posolić i lekko popieprzyć. W garnku należy rozgrzać olej i ułożyć mięso. Po jakimś czasie należy przełożyć mięso na drugą stronę. Jeśli jesteś na samym początku karmienia, zamiast smażenia polecamy ugotować mięso w małej ilości wody bez dodawania oliwy. Dodaj pokrojoną marchewkę i podlej niewielką ilością wody. Duś aż mięso będzie miękkie.
W osobnym garnku ugotuj kaszę gryczaną.
![By Cremas_de_calabaza.jpg: Boca Dorada derivative work: Itzuvit (Cremas_de_calabaza.jpg) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Cremas_de_calabaza-2.jpg)
A co z zasadą niesmażenia w przypadku zrazów?
OdpowiedzUsuńmożna jeść smażone dla dziecka to obojętne, to obciąża Tylko wątrobę matki :)
Usuń